یک کارشناس صنعت حمل و نقل هوایی اعلام کرد
خطای مکالمات خلبان و برج مراقبت دلیل بخشی از سوانح هوایی است
دبیر اولین همایش رویکردهای میان رشتهای در ارتباطات هوانوردی با بیان اینکه 85 درصد سوانح هوایی دنیا به دلیل خطای انسانی رخ میدهد، گفت: در این خطاهای انسانی سوء مکالمات و ارتباطات ناقص بین خلبان- خلبان و خلبان- برج مراقبت به صورت مستقیم و غیر مستقیم در بروز سوانح موثر بوده است.

گیلان خبر: اولین همایش رویکردهای میان رشتهای در ارتباطات هوانوردی امروز در محل دانشکده صنعت هواپیمایی در حال انجام است.
بنابراین گزارش، در ابتدای این مراسم علیرضا حضرتی دبیر همایش، اظهار داشت: اهمیت این همایش از آن نظر است که اولین بار است به موضوع ارتباطات بین کنترلر برج مراقبت و خلبان پرواز و تاثیر آن در کاهش سوانح هوایی میپردازد.
وی با اشاره به اینکه این همایش با پشتیانی شرکت هواپیمایی قشم در حال انجام است، اظهار داشت: 85 درصد سوانح هوایی در دنیا به دلیل خطاهای انسانی رخ میدهد و در حوزه خطاهای انسانی سوء مکالمات و ارتباطات ناقص بین خلبان- خلبان و خلبان- کنترلر برج مراقبت از عوامل بروز سانحه است.
حضرتی ادامه داد: در این حوزه ضروری است موضوع ارتباطات، جامعه شناسی، روانشناسی و البته مغز و اعصاب مورد بررسی قرار گیرد و در آموزش خلبانها و کنترلرهای برج مراقبت مورد توجه باشد، در حالی که در دنیا کمتر به این موضوع اشاره شده است.
دبیر اولین همایش رویکردهای میان رشتهای در ارتباطات هوانوردی ادامه داد: خلاء بزرگی در موضوع ارتباطات هوانوردی وجود دارد و ما در این همایش سعی کردیم عوامل مربوط به زبان شناسی، روانشناسی، لهجه و مغز و اعصاب که در حوزه ارتباطات هوانوردی بین خلبان و کنترلر برج مراقبت دخیل است مورد بررسی قرار گیرد و این بستری باشد برای تحقیقات مشترک بین دانشگاه،صنعت هوانوردی، اساتید روان و زبانشناسی و خلبانها و کنترلر برج مراقبت تا بدین ترتیب نواقص مسایل مربوط به ارتباطات از دیدگاهها و زوایای مختلف بررسی و رفع شود.
حضرتی با اشاره به اینکه این اولین بار است که همایشی با این رویکرد در حوزه صنعت هوانوردی برگزار میشود، گفت: در این همایش اساتیدی از دانشگاههای تهران، پیام نور تهران، فردوسی مشهد، شیراز، اصفهان، کاشان و زنجان در حوزههای مربوط به زبانشناسی، روانشناسی و مغز و اعصاب حضور دارند.
وی توضیح داد: درصد بالایی از خطاهای انسانی که به بروز سوانح هوایی میانجامد مربوط به سوء مکالمات و ارتباطات بین خلبان و کنترلر برج مراقبت است؛ در دنیا آموزشهای مدیریت منابع در دسترس (CRM) مطرح شده است اما این آموزشها با وجود موثر بودن، عمدتا به موضوعات ارتباطات کمتر پرداخته است.
حضرتی اظهار داشت: با همکاری سازمان هواپیمایی کشوری، دانشکده صنعت هواپیمایی و شرکت هواپیمایی قشم در تلاشیم که این گپها و خلاء ها در حوزه ارتباطات هوانوردی مشخص و رفع شود و قطعا این مورد به کاهش اتفاقات، حوادث و سوانح در صنعت حمل و نقل هوایی منجر میشود.
حضرتی گفت: سوانحی بوده است که سوء مکالمات بین خلبان و برج مراقبت تاثیر مستقیم و غیرمستقیم در بروز آنها داشته است.
دبیر اولین همایش رویکردهای میان رشتهای در ارتباطات هوانوردی بیان کرد: طبق گزارش ایکائو سوء مکالمات در صنعت هوانوردی عاملی مستقیم یا غیرمستقیم در بروز سوانح هوایی بوده است.
منبع: فارس