پایان فاز اول مطالعات میدان محور در دانشگاه صنعت نفت
درحالی دانشگاه صنعت نفت نام اولین دانشگاه در طرح مطالعات میدان محور را یدک میکشد که در 4 سال گذشته فارغ التحصیلان و برخی از اساتید نخبه این دانشگاه مورد بیمهری قرار گرفتهاند.

گیلان خبر: دانشگاه صنعت نفت به عنوان قطب پرورش نیروهای نخبه در حوزه اکتشاف، مخازن، حفاری و بهره برداری، مطالعات پژوهشی قابل توجهی را در راستای توسعه فناوری های بهینه سازی تولید در میادین جنوب کشور انجام داده است به طوریکه این دانشگاه اولین دانشگاه در میان دانشگاه های کشور بود که طرح مطالعات پژوهشی میدان محور صنعت نفت را اجرایی کرد و فاز اول آن را به پایان رساند.
به گزارش فارس موافقتنامه همکاریهای علمی و تحقیقاتی با هدف مطالعه 54 مخزن میان شرکت ملی نفت ایران و 8 مرکز پژوهشی برتر کشور در زمینه تحقیقات بالادستی نفت و گاز شامل دانشگاههای صنعت نفت، تهران، صنعتی شریف، شیراز، سهند تبریز، امیرکبیر و پژوهشکده ازدیاد برداشت و پژوهشگاه صنعت نفت با حضور وزیر نفت و سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در روز 14 مهر سال 1393 امضا شد.
در این میان مطالعه و بررسی روشهای ازدیاد برداشت (EOR) و افزایش بهره وری (IOR) در سه میدان نفتی خشکی و دریایی به دانشگاه صنعت نفت واگذار شد که در حال حاضر مطالعه میدان گچساران در دست اقدام است.
میدان گچساران یکی از پیچیده ترین میادین کشور است. کربناته و شکافدار بودن مخزن به همراه وجود کلاهک گازی و آبده باعث شده است که تعیین مشخصات آن و در نتیجه ارائه طرح توسعه مناسب، دارای پیچیدگیهای فنی فراوانی باشد که باید به نحو مطلوبی با تعریف پروژه های مرتبط، گلوگاه های تولید، بررسی و موانع تولید، مرتفع گردند.
بر این اساس دانشگاه صنعت نفت بعنوان دومین مرکز آموزشی مدرن تاریخ ایران پس از دانشگاه تهران با تعریف ساختار مناسب به منظور مطالعه میدان و نیز ارتباط تنگاتنگ با شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به عنوان متولی میدان گام های موثری در زمینه مطالعات کاربردی و اجرایی IOR و EOR در میدان گچساران به انجام رسانیده است:
ارتباطات ملی و بین المللی:
در قالب این طرح دو تفاهمنامه خارجی با دانشگاههای Montan University of Leoben از کشور اتریش و IFP از کشور فرانسه و یک تفاهم نامه داخلی با دانشگاه شهید چمران اهواز منعقد گردیده است.
تفاهم نامه همکاری با دانشگاه اتریشی با حضور سفیر اتریش در ایران در دانشکده نفت تهران در تاریخ 19 آبان 1393 منعقد گردید.
راه اندازی دفتر مدیریت فنی طرح:
دانشگاه صنعت نفت جهت سامان بخشیدن به ارتباطات اداری با کارفرمای طرح اعم از وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دفتر طرح را تأسیس نموده است. در این دفتر کلیه فعالیتهای غیر آزمایشگاهی طرح انجام میپذیرد. تمامی امکانات سخت افزاری، نرم افزاری و نیروی انسانی این دفتر از درآمدهای حاصل از طرح تامین شده است.
راهاندازی مراکز آزمایشگاهی طرح:
بر اساس این گزارش، آزمایشگاههای دانشگاه صنعت نفت که بهمنظور انجام پروژههای مرتبط با طرحهای میدان محور در نظر گرفته شدهاند، شامل چهار مرکز مجزا هستند که هرکدام شامل تجهیزات خاص خود میباشد: مرکز ازدیاد برداشت، مرکز آنالیز سیال و PVT، مرکز آنالیز مغزه و مرکز تحقیقات گاز. قابل ذکر است که در این مدت، در راستای برطرف کردن کمبودهای موجود، دستگاهها و تجهیزات مرتبط خریداری شده و یا در حال خریداری هستند. به زودی مرکز تخصصی ازدیاد برداشت بعنوان یک پژوهشکده ملی مستقل و بعنوان اولین مرکز از این دست در جنوب کشور، راه اندازی خواهد گردید.
مرکز آنالیز مغزه: این مرکز به تازگی و از آوردههای این طرح تأسیس شده و جهت انجام آزمایشهای روتین و ویژه سنگ در نظر گرفته شده است و شامل دستگاههایی جهت برش سنگ، مغزهگیری، شستشوی سنگ، اندازهگیری اشباع، اندازهگیری تخلخل، اندازهگیری تراوایی با مایع و گاز است. قابل ذکر است که دستگاههای مورد نیاز جهت انجام آزمایشهای ویژه در حال خریداری است.
مرکز آنالیز سیال و آزمایشهای PVT: انجام آزمایشهای کامل PVT در این مرکز انجام میشود. دستگاه اندازه گیری خواص سیالات این مرکز بهترین دستگاه از نوع خود در ایران است. علاوه بر این، این مرکز دارای دستگاههای زیر جهت اندازهگیری خواص سیالات مخزن است.
اندازهگیری چگالی تحت دما و فشار، اندازهگیری گرانروی تحت دما و فشار، رئولوژی سیالات غیر نیوتنی، اندازهگیری کشش سطحی تحت دما و فشار و همچنین زاویه تماس جهت تعیین ترشوندگی، انجام آزمایش آنالیز SARA، تعیین نقطه انعقاد آسفالتین با استفاده از روش Light Scattering، آنالیز اندازه ذرات آسفالتین و آنالیز کروماتوگرافی از جمله امکانات این بخش است.
تکمیل فاز اول طرح:
دانشگاه صنعت نفت با پیشی گرفتن از سایر مراکز طرف قرارداد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (شامل دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه شیراز، پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشکده ازدیاد برداشت)، بعنوان اولین مرکز، فاز اول این طرح را با موفقیت اجرا نمود و موفق به دریافت تاییدیه پایان کار و گواهی حسن انجام کار از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب شد.
دانشگاه صنعت نفت از فرصت ایجاد شده در طرح های میدان محور و مطالعات مربوطه بهره برده و در راستای ایجاد مرکزی تحقیقاتی و بین المللی با نیروهای ثابت و تامین زیرساختهای لازم برای تربیت نسلهای بعدی صنعت نفت گام های موثری را برداشته است.
این گزارش حاکی است با وجود پیشرو بودن دانشگاه صنعت نفت در حوزه مطالعات میادین و تربیت نیروهای نخبه، در 4 سال گذشته این دانشگاه مورد بیمهری وزارت نفت قرار گرفته است. دایره این بیمهری از جذب نشدن بورسیههای این دانشگاه تا طرد و به بازنشستگی اجباری فرستادن بعضی اساتید برتر و نخبگان این دانشگاه را شامل میشود.
منبع: فارس