رد پای میوههای قاچاق آمریکایی در رشت
پای میوههای قاچاق آمریکایی به برخی از میوهفروشیهای شهر رشت باز شد.

گیلان خبر: مبارزه با کالای قاچاق در کشور یک حکم حکومتی بوده و رهبری انقلاب در این راستا بارها گوشزد فرمودند.
تأکید رهبری برای مقابله با کالای قاچاق از یک سو به شعار سال مرتبط بوده که باید در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل جدی صورت گیرد تا مردم آثار و برکات آن را بهصورت ملموس درک کنند.
قضیه این است که رهبر انقلاب سالهاست در مورد کالای قاچاق به مسؤولان هشدارها و تذکرات لازم را دادهاند و از فرمان ویژه ایشان در مورد ضرورت مبارزه قاطع و جدی با قاچاق و تشکیل یک کانون مرکزی نزدیک به ریاستجمهوری و دستگاههای مربوطه، بیش از 14 سال میگذرد اما در بازه کنونی که نظام جمهوری اسلامی با جنگ اقتصادی تمامعیار مواجه بوده ضرورت این امر بهمراتب بیش از گذشته است.
مسأله قاچاق اکنون برای جمهوری اسلامی ایران تنها یک معضل اقتصادی صرف نیست و حاوی ابعاد امنیتی، سیاسی و فرهنگی بوده بهطوری که حجم اقتصاد غیررسمی «اقتصاد پنهان» که یکی از ابعاد آن قاچاق کالا و ارز است، نسبت به تولید ناخالص داخلی به بالاترین میزان خود از سال ۱۳۵۵ تاکنون یعنی ۲۱.۲ درصد در سال ۱۳۸۹رسیده است.
این مسئله میتواند با توجه به خصلت پنهانی بودن، زمینه بسیاری از فعالیتهای مخل نظام، مانند گسترش اعتیاد، فساد اخلاقی، طلاق، فعالیتهای تروریستی و خرابکارانه و مانند آن را فراهم کند.
در این راستا خبرنگار فارس در یک تحقیق میدانی با سرکشی به سطح بازار در منطقه بالای شهر رشت «گلسار» وجود برخی از انواع میوههای قاچاق آمریکایی را مشاهده کرده است.
واردات موز، آناناس و انبه دارای مجوز فروش هستند و وجود انواع مرکبات، انبه کنیا، شاهبلوط ترک و گلابی آمریکایی و... در برخی مغازههای بالای شهر نشانه ردپای قاچاق میوه در این شهر است.
عرضه میوههای قاچاق که براساس تشدید نظارتها به شدت کاهش یافته بود، دوباره در سطحی کمتر به برخی مغازهها بازگشته و با قیمتی بالاتر نسبت به قبل در حال فروش است.
موضوع ورود میوههای قاچاق از سالهای قبل وجود داشته و هرساله به صورت کم و بیش این میوهها به کشور وارد میشود اما در یکی دو سال اخیر شاهد ورود لجامگسیخته انواع میوههای خارجی به صورت قاچاق بودیم که این امر حتی نگرانیهایی از بابت تغییر ذائقه ایرانیان را به وجود آورده است.
سازمان تعزیرات حکومتی پیرو فرمایشهای رهبر معظم انقلاب اسلامی که «واردات انواع و اقسام میوههای خارجی را خجالتآور دانسته بودند» مبارزه جدی با قاچاق میوههای خارجی صورت داده و گشتهای مشترک به منظور برخورد با میوههای خارجی قاچاق توسط این سازمان و دیگر ارگانهای مربوطه ایجاد شد.
این شرایط موجب شد با اذعان مسؤولان اتحایههای فروشندگان و بارفروشان میوه، علاوه بر اینکه فروش میوه قاچاق در میدانهای مرکزی میوه و ترهبار قطع شده بود، بلکه در خرده فروشیهای سطح شهر دیده نمیشد.
مشاهدات میدانی اخیر اما نشانگر آن است که با وجود تمام این تلاشها دوباره شاهد فروش این میوهها به صورت چراغ خاموش و در سطحی کمتر دوباره در مغازههای شهرمان هستیم.
برای تصدیق این ادعا تنها کافی است سری به میوه فروشیهای سطح شهر به ویژه بالای شهر زده و برای خرید این میوهها تقاضا داشته باشید اما گویا موضوع قاچاق میوه بسیار جدیتر از این حرفهاست.
حال باید پرسید اینان چه کسانی هستند که با توجه به تأکید جدی رهبری مبنی بر ممانعت از ورود این میوهها، به کار خود حتی در شهرستانها ادامه میدهند.
نکته دیگر اینکه حجم میوههای قاچاق به حدی بالاست که نمیتوان باور داشت چند قاچاقچی خرده پا، مخفیانه و از کوه و بیابان این میوهها را وارد کردهاند.
آوردن هزاران تن میوه از چین و مصر و برزیل و اقصی نقاط دیگر جهان و رد کردن کانتینری از مرزهای ایران حتماً نیازمند عملیات گروهی و سازماندهی تشکیلاتی است.
نکته قابل توجه دیگر اینکه درصد زیادی از میوههای وارداتی آفتزا هستند که به صورت قاچاق وارد کشور میشوند و باید توجه داشت که ورود میوههای ممنوعه خسارتهای جبرانناپذیری مانند شیوع بیماریهای واگیردار و قارچی را به همراه دارد و سبب کاهش راندمان تولیدات محصولات کشاورزی به دلیل گستردگی آفات به داخل کشور میشود.
اگر این آفات در بخش کشاورزی توسعه پیدا کند از سموم با درصد زیاد نمیتوان استفاده کرد چرا که این امر خود تبدیل به یک عامل بیماریزا میشود.
اکنون براساس آمار موجود، گستردگی آفتهای ناشی از ورود میوههای ممنوعه به کشور به دلیل نبود بسترهای نظارتی و کنترلی بسیاری از مناطق کشور و محصولات کشاورزی را در بر گرفته و رفع این معضل نیازمند یک حرکت و عزم ملی است.
مصوبات و قوانین زیادی برای جلوگیری از قاچاق و واردات بیرویه این محصولات در کشور وجود دارد اما نیازمند اصلاح هستند و در کنار این امر باید کارگروههای تخصصی برای حل این بحران در بخش کشاورزی در نظر گرفته شود.
منبع: فارس