کمبود پرستار در مقابل پرستاران بیکار
حل مشکل کمبود پرستار منتظر چراغ سبز دولت است
بااینکه در کشور تربیت پرستار بهاندازه کافی وجود دارد اما امکان استخدام از نیروهای جدید پرستاری وجود ندارد و نهایتاً در کنار سرخوردگی و خستگی پرستاران، بیماران قربانی سیاستهای دولت میشوند.

گیلان خبر: به دلیل محدودیت استخدام پرستار در بیمارستانهای دولتی شاهدیم که خیلی از پرستاران امکان فعالیت در بیمارستانها را ندارند.
سیستم جذب پرستار در گیلان و همچنین طبق آمار موجود در کشور به شکل استخدامهای شرکتی هم نتوانسته تاکنون مشکل کمبود نیروی پرستار را برطرف کند و حتی بسیاری از بیمارستانها، توان جذب پرستار طرحی را هم ندارد.
با توجه به اینکه در سیستم آموزش عالی نظام پرستاری، پرستاری که مجبور است دو سال را در بیمارستانها خدمت کند تا مدرک تحصیلیاش آزاد شود اما برای همین خدمت اجباری هم باید در صف انتظار بماند.
دو خط موازی که نباید به هم برسند، در جامعه پرستاری به هم رسیدهاند و اوضاع جامعه پرستاری در کشور ما کمی گیجکننده و متناقض است چون از یکسو هم بهشدت از کمبود پرستار رنج میبریم و هم پرستار بیکار در کشور داریم.
این شرایط متناقض نهتنها موجب سرخوردگی دانشآموختگان رشته پرستاری شده بلکه سبب شده است کیفیت ارائه خدمات در مراکز درمانی کشور هم به دلیل کمبود پرستار کاهش پیدا کند و دود آن درنهایت به چشم بیماران برود.
سختیکار پرستاری، اضافهکاریهای اجباری، تحمیل برخی وظایف خارج از حیطه پرستاری به دوش پرستار، رعایت نکردن شأن و جایگاه پرستاران هم موجب شده خیلی از پرستاران، عطای کار را به لقایش ببخشند.
منوچهر جمالی با اشاره به مشکل چندین ساله کمبود پرستار در کشور اظهار کرد: مدتها است که مجوز استخدام پرستار در کشور داده نشده و باید به ازای پرستارانی که بازنشست، کارافتاده و یا ترک کار میکردند، نیروی جدید جذب میشد.
وی بابیان اینکه جای خالی پرستاران پر نمیشود و این قشر زحمتکش لاجرم بهاضافهکار هستند، افزود: حجم کار پرستاران بسیار زیاد است و در طرح تحول سلامت و سایر طرحهای جاری بیمارستان متقاضیان زیادی برای دریافت خدمات از سوی پرستاران وجود دارد.
نماینده مردم رودبار در مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه فشار کار بسیار سنگین بر روی قشر پرستار کشور وارد آمده و فشار را بر آنها دوچندان کرده، گفت: ماهها است که مطالبات پرستاران پرداختنشده و در برخی از بیمارستانها کارانه و اضافهکار طولانیمدت آنها نیز به تعویق افتاده است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه پزشک دستور درمان را میدهد اما اجرای تمامی دستورات بر گردن پرستاران است، خاطرنشان کرد: گروه پرستاری باید بهصورت دقیق و لحظهای دستورات پزشکان را اجرا کنند و این مسئله با تعداد اندک آنها در بیمارستانها بسیار نگرانکننده است.
جمالی با اشاره به جلسه اخیر خود با مسئولان نظام پرستاری گیلان مطرح کرد: در ارتباط با مطالبات، حجم بالای کار و عدم تناسب حجم کار و تقسیم آن در بیمارستانهای استان که در اولین فرصت بیماران را به مرکز استان اعزام میکنند، مشکلاتی وجود دارد که باید هرچه زودتر مرتفع شود.
عضو مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه همه تلاش کنند تا اعزام کمتری از بیماران از شهرستانها با مرکز استان صورت بگیرد، گفت: باید با حضور پزشکان در شهرستانها و کادر پزشکی کار بیماران زودتر بهپیش برود تا مرکز استان با حجم بالای کار مواجه نشود که موجب عدم رضایتمندی بیماران را فراهم کند.
جمالی بابیان اینکه مشکل پرستاران با رئیس کمیسیون بهداشت مجلس و وزیر بهداشت و درمان در میان گذاشتهشده، بیان کرد: باید تلاش کرد تا ابتدا مطالبات پرستاران از سنوات گذشته پرداخت شود و شرایط لازم نیز برای استخدام پرستاران موردنیاز در بیمارستانها فراهم شود.
ذبیح نیکفر از دیگر اعضای کمیسیون بهداشت و درمان نیز با اشاره به کمبود پرستار در کشور اظهار کرد: در تأمین نیروی انسانی بیمارستانها و در راستای حوزه سلامت مشکلاتی وجود دارد.
وی بابیان اینکه سازمان امور استخدامی باید برای تأمین نیروی بیمارستانی ردیف و مجوز لازم را صادر کند، افزود: مجوزها تأمین و جذب نیروی نیازمند فراهم شدن بودجه و اعتبارات خاص است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضعف دولت در حوزه تأمین بودجه و هزینههای استخدامی گفت: باوجود تنگناهای اقتصادی دولت صدور مجوز برای استخدام بهراحتی انجام نمیشود.
نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه دولت باید پیشبینیها لازم را در راستای تأمین نیروی بیمارستانی داشته باشد، خاطرنشان کرد: امیدواریم با توجه به کمبودهای ملموس در حوزه پرستاران استخدام این مورد انجام شود و از رنج بسیار پرستاران در بیمارستانها کاسته شود.
عضو مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه باید در بیمارستانها پرستاران بهاندازه کافی وجود داشته و بحث درمان را پیگیری کنند، تصریح کرد: سلامتی انسانها برای ما بسیار حائز اهمیت است و حتماً جذب پرستاران در حد نیاز باید از اولویتهای دولت باشد.
با بررسی اوضاع پرستاری به نظر میرسد حل مشکل کمبود پرستار منتظر چراغ سبز دولت باشد چون طبق نیازسنجیها باید حدود 180 هزار نفر بهعنوان کادر پرستاری در مراکز بهداشتی و درمانی فعال باشند و درعینحال پیشبینی میشود که حدود صد هزار کمبود پرستار در کشور داشته باشیم.
به گفته مسئولان وزارت بهداشت راهحل علمی برای حل این کمبود، این است که دولت به میدان بیاید و سالانه ده هزار پرستار را جذب کند چون خود مسئولان وزارت بهداشت هم منتقد این شرایط هستند و از اینکه دولت، مجوز استخدام پرستاران را صادر نمیکند، گلایهمندند.
در شرایط فعلی که هم پرستار بیکار داریم و هم کمبود پرستار بیماران قربانی اول و آخر هستند و این معضل بزرگ در سیستم وزارت بهداشت تناقض ساختاری نظام سلامت است که بیماران، بزرگترین قربانی این تناقض هستند.
منبع: فارس